Home » Marketing » Review: Bloomsite als websitesysteem voor jou als coach

Review: Bloomsite als websitesysteem voor jou als coach

door | 15 nov, 2023 | Marketing

“Mijn website was gehackt. Het heeft me twee weken geduurd voordat ik er weer in kan, en toen vrij snel erna werd hij meteen weer gehackt. Verschrikkelijk!” Dit vertelde de paardentandarts tegen me toen ze voor controle bij mijn paard Toes kwam. Het eerste wat ik dacht was: “Oh wat fijn! Ik heb een Bloomsite! Dat soort vervelende dingen gebeuren bij mij niet.”

En dat is echt zo: ik zit al bij Bloom sinds hun allereerste versie, nu zo ongeveer 7 jaar. Ik was zelfs al klant nog voordat Bloom als softwarepakket bestond. Toen heette het nog het Wervende Website Programma en heette het bedrijf nog Websites voor Therapeuten. In al die jaren heb ik nog nooit gedoe gehad met mijn website!

Een hack komt tegenwoordig gelukkig niet zovaak meer voor (denk ik?), maar er zijn genoeg andere problemen die je kunt ervaren met je website. Zo kwam een vriend van me laatst zijn website niet meer in. Te lang niet geupdate. Tja, wist hij veel. Als je er dan eenmaal niet meer in kan, wordt het al snel een technisch gedoe waar de meeste coaches en therapeuten de zenuwen van krijgen (en groot gelijk!).

Er zijn nog talloze andere “fouten” waar ik echt niet aan wil denken: een contactformulier dat niet blijkt te werken waardoor je aanvragen mist, mail die niet ontvangen of verstuurd wordt, een koppeling in de website zelf die niet werkt, conflicterende plugins, geen backups waardoor je je hele website kwijt bent na een update, een trage site waar je eigenlijk geen oplossing voor kunt vinden… Dat gaat alleen nog maar over de problemen die je kan ervaren rondom de techniek.

In dit artikel neem ik je graag mee in mijn eigen keuze rondom Bloom. Als je er, na het lezen, gelukkig van wordt, kun je Bloom zelf uitproberen voor je eigen praktijk.

Waarom ik voor Bloom gekozen heb:

Geen technisch gedoe

Geen technisch gedoe dus, en alles wordt voor je uit handen genomen: hosting, backups, updates… Heel fijn! Als er wel iets is (wat dus nog nooit gebeurd is), krijg je letterlijk binnen een paar uur een reactie van support of helpt het technische team je verder. Heel fijn! Ondanks dat ik heel goed zelf websites kan bouwen, vind ik die technische achterkant toch altijd een beetje spannend, zeker als je op niemand kan terugvallen.

Super makkelijk bouwen met drag & drop

Bloom is gebouwd via het wordpress platform. Ze hebben daar allerlei systemen samengevoegd waardoor je heel makkelijk je eigen website kunt bouwen, volgens hun format. Je bouwt letterlijk aan de voorkant en dat maakt het heel overzichtelijk en snel. Doordat ze werken met voorbereide templates, kun je nog makkelijker dingen aanpassen. Wil je een afbeelding aanpassen? Dubbel klik op de afbeelding en upload een andere. Wil je de afbeelding graag naar de andere kant (dus links ipv rechts), dan sleep je hem gewoon naar links. Ook jij kan dit, echt! Wil je een ander stukje tekst? Typ de tekst letterlijk in het vak zoals je zou doen in een word document. Ja, er zijn dingen die lastiger zijn en die je even onder de knie moet krijgen (bijv een nieuw contactformulier aanmaken), maar voor alles is een uitgebreide kennisbank beschikbaar. Daarnaast kun je ook makkelijk kopiëren en plakken van een andere pagina, waardoor je niet steeds het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Oh, nog handiger, je kunt zelfs een pagina die je al eerder gemaakt hebt gebruiken als basis voor een nieuwe pagina die je dan vervolgens weer aanpast. Dit soort dingen zijn echt heel fijn!

Werken met kant-en-klare templates (of juist niet)

Als je voor Bloom kiest start je met een voorgebouwde website. Die is redelijk standaard en is wat mij betreft vooral gefocust op de inhoud: hoe bouw je een website zo op dat hij aantrekkelijk is voor je potentiële cliënt. Handig, want de meeste coaches en therapeuten weten niet wat ze erop moeten zetten. Aangezien websites schrijven mijn vak is, en ik redelijk lang van stof ben, vind ik het juist heel fijn dat ik alles nog kan uitbreiden of kan aanpassen. Je gebruikt het template, of niet. Dat kun je zelf kiezen. Complete vrijheid dus in wat je erop wil zetten!

Layout volledig aanpassen

Het spreekt misschien voor zich, maar je kunt de gehele layout aanpassen naar hoe jij het wil. Ik hou van kleur (mijn bedrijf heet niet voor niks Colours of Happiness) en wil dat mijn website net wat anders is dan anders. Dat kan je dus allemaal redelijk eenvoudig aanpassen! Ook heel fijn: als je je hoofdlettertype wil aanpassen, dan kan dat op een plek en dan wordt het over de gehele website aangepast. Dit scheelt echt zoveel gedoe en tijd!

Next level: Bloom boeking (betaling & agenda)

Een mooie website bouwen is voor mij zelf geen uitdaging, maar het koppelen van alle systemen wel. Zo heb ik een e-mailmarketingsysteem, maar wilde ik ook kunnen betalen via de website. Een paar jaar geleden was dit nog heel lastig te koppelen. Bloom Boeking biedt hierin echt een uitkomst. Alles zit letterlijk in je website: een betaalknop met scherm (makkelijk aan te maken), of een evenementenfunctie (met maximaal aantal deelnemers), inclusief agenda waar je meteen in kunt boeken (en dus kunt betalen) als je wil. Je kunt hier zelfs je agenda en een Zoom koppeling aan koppelen. Voor mij handig omdat ik veel online werk. Facturen worden ook verstuurd vanuit de website. Die kun je ook weer koppelen aan je eigen boekhouding. Dit scheelt zoveel tijd. Ik heb Bloom de agenda laten inrichten. Ze hebben een uitgebreide kennisbank met stap-voor-stap video’s, maar ik wilde het graag snel werkend krijgen en het zijn best wat stappen. Heb er nooit spijt van gehad dat ik het heb laten inrichten, al denk ik dat dit prima te doen is voor iedereen als je hier tijd voor maakt.

Nieuw: upsells koppelen aan je betaling

Sinds kort kan je in Bloom ook een upsell aan je betaalscherm toevoegen. Ik schat in dat dit voor de meeste coaches en therapeuten niet nuttig is in het begin. Om een voorbeeld te noemen: als iemand een afspraak boekt, kunnen ze voor €5 euro ook een online ebook erbij kopen dat ze dan meteen opgestuurd krijgen, of een online cursus als je die hebt. Dit gebruik ik op dit moment zelf nog niet.

Mini Wiki

Om hoger gevonden te worden in Google, indexeert Google je hele website. Door informatieve artikelen op je website te zetten, koppelt Google jouw website aan een bepaald onderwerp. Daarom kan het handig zijn om een soort “spinnenweb” van je website te maken met interessante kennisartikelen. Een soort wikipedia, maar dan op je eigen website. Bloom noemt het een Mini Wiki. Het enige wat hiervoor nodig is, is de tekst. Er zit een module in de website die je kunt vullen met tekst (zie het als een soort blogartikelen, maar dan meer informatief), en dan krijg je vanzelf een Mini Wiki in je website.

Wat je niet ziet, maar wat wel belangrijk is: snelheid, updates, foto’s comprimeren, SEO instellingen, Analytics

Er zijn dingen die je aan de buitenkant niet ziet, maar die wel belangrijk zijn, zoals de snelheid, de laatste updates en beveiliging. Hier denken ze allemaal over na en dit staat dus automatisch goed in je Bloom website. Ook zijn er opties om grote foto’s kleiner te maken zonder dat je daar zelf veel voor hoeft te doen (liever natuurlijk van te voren al het goede formaat erin zetten, maar hé, daar heb ik niet altijd zin in…). Ook zijn er dingen die je misschien als vanzelf sprekend ziet, maar die het niet zijn. Zo kun je makkelijk belangrijke woorden invullen voor je vindbaarheid in Google. Ook kun je vanuit je website zelf zien hoeveel websitebezoekers je hebt en is er een speciaal dashboard ingebouwd. Allemaal heel handig!

Je kunt niks kapot maken (en anders is er support!)

Niet onbelangrijk: er kan eigenlijk niks mis gaan. En anders is er altijd nog een oudere versie. Jij als Bloom’er ziet een dashboard waar je geen toegang hebt tot de code. Wel een gerust gevoel dat er dus eigenlijk niet zoveel fout kan gaan als je zelf met je website aan de slag gaat. Mocht er toch iets verkeerd gaan, of mocht je er echt niet uitkomen, kun je terecht bij de supportafdeling. Zij helpen je meestal binnen een paar uur super goed verder. Ze werken met een klein team waar je ook echt geholpen wordt, en niet van het kastje naar de muur gestuurd wordt.

Nadelen

En dan iets over de nadelen van Bloom. Die zijn er ook. Ik benoem ze hier onder elkaar:

  • Geen toegang tot de code, dus ook weinig unieke dingen mogelijk. Wordpress werkt met plugins. Er bestaan duizenden plugins die je in je website kunt zetten. Het nadeel is dat ze soms ook met elkaar in conflict gaan, waardoor je website kan crashen. Bloom heeft alles wat belangrijk is ingebouwd (en dat is echt heel veel!), en je kunt dus niet bij de plugins. Ik mis er oprecht niks aan. Wat mij betreft hebben ze overal aan gedacht. Toch zijn er dingen die lastig zijn, zoals een mogelijkheid om je hele website te vertalen. De vraag is of je uberhaupt een tweetalige website moet willen, maar het kan dus ook niet makkelijk. Als je echt hele specifieke wensen hebt, is het handig om van te voren te checken of het kan met Bloom.
  • Je betaalt maandelijks. Dit is wat mij betreft een voor- en nadeel. Het voordeel is dat je redelijk laagdrempelig kan starten. Je hoeft geen honderden of duizenden euro’s uit te geven voordat je je nieuwe website kunt live zetten! Tegelijk betaal je maandelijks, en je hele leven lang. Als je stopt met het abonnement gaat je website offline en zul je dus weer wat anders moeten regelen. Wat mij betreft is het het bedrag helemaal waard, zeker omdat er een technisch team is dat dagelijks werkt aan het verbeteren van Bloom als platform. Maar… als je echt startend bent, en bijvoorbeeld de wens hebt om altijd in loondienst te blijven werken en je praktijk als een hobby voelt, dan weet ik niet of Bloom het beste platform voor je is. Ik kan me voorstellen dat het dan een redelijk dure investering is op de meer lange termijn.
  • Je moet zelf aan de slag! De meeste coaches en therapeuten zijn technisch niet zo handig, en Bloom vereist toch wel dat je er zelf in duikt en mee aan de slag gaat. Een website is immers ook altijd in beweging en is al lang geen visitekaartje meer zoals het vroeger was. Bloom werkt makkelijk, maar er zit zeker een leercurve in. Als je dus niet technisch bent, is de vraag of je niet beter je website op maat kan laten bouwen zodat je precies krijgt wat je graag wil. Voor mij is het dan wel weer een voordeel dat je makkelijk met Bloom boeking (betalingen, agenda etc) kunt werken. Als je dat graag wil, maar zelf niet technisch bent, kun je je website ook nog laten bouwen door het team van Bloom zelf. Dan betaal je voor de uren (zij zijn natuurlijk 100x sneller dan jij zelf, dus dat valt redelijk mee), maar dan heb je ook een website waar je blij van wordt en zonder technisch gedoe.
  • Een hele uitgesproken layout? Wil jij het liefst een kunstwerk van je website maken met allerlei special effects? Dan is de vraag ook of je de website toch niet beter kan laten bouwen. Je kunt waarschijnlijk alles bouwen in Bloom, maar dan moet je je er echt wel even in verdiepen.

Wanneer Bloom vs wanneer een andere soort website laten bouwen?

Bloom biedt het hele totaalpakket. Wat ze leveren, doen ze echt heel goed. Hun belofte is dat je nooit meer een nieuwe website nodig hebt, en dat is wel echt wat ik ervaar: de afgelopen jaren heb ik de kleuren aangepast, de lettertypes en de foto (en uiteraard tekst of nieuwe pagina’s) maar ik heb letterlijk nooit de behoefte gevoeld om helemaal opnieuw te beginnen omdat er iets niet werkte of omdat het een puinhoop was. Er zijn zelfs heel veel mogelijkheden die ik zelf nog niet eens gebruik (zoals kassakoopjes / upsells / mini wiki). Je kunt er dus letterlijk jaren in groeien. Je website groeit mee met jouw praktijk (en / of andersom).

Ik zou Bloom aanraden als je als doel hebt om uiteindelijk (ooit ;)) fulltime voor je praktijk te gaan, en daar stap voor stap aan wil bouwen. Je kunt beginnen met een basis website waar jouw aanbod helder staat uitgewerkt (ik raad het Bloom format zeker aan). De kans is groot dat je uiteindelijk ook behoefte hebt aan een online agenda en betaalsysteem, en die bijvoorbeeld wil koppelen aan je e-mailmarketingsysteem. Als je graag wil doorgroeien als ondernemer, en je hebt er zelf geen hekel aan om dingen uit te zoeken, dan is Bloom zeker iets voor jou. Een Bloomsite is niet zomaar een website, je kunt het zien als een soort marketingmedewerker en tegelijk ook als een administratief medewerker. Je website is er helemaal op gericht om mensen mee te nemen in de klantreis. Tegelijk bespaar je uren per week als je een deel van je planning en administratie automatiseert met de modules van Bloom Boeking.

Heb je behoefte aan een simpele website, zonder online boekingssysteem (ook niet op de lange termijn) en krijg je al de zenuwen als je alleen denkt aan het bouwen van een website of aan iets aanpassen? Dan zou ik je website laten bouwen door iemand die dit volledig uit handen neemt (en hem vervolgens voor je wil onderhouden). Ik denk dat het voor jou dan passender is om eenmalig een bedrag te betalen voor je website. Ik werk hiervoor samen met Roots webdesign, die jouw website helemaal op maat bouwt.

Automatisch nieuwe cliënten via Bloom?

Laat me nog wel even iets uit de wereld helpen: Bloom is echt super goede software, waarmee je een fantastische website kunt bouwen met heel veel marketingmogelijkheden. Maar… Bloom is ook geen wondermiddel voor een volle praktijk. Daar zul je toch echt mensen voor naar je website moeten krijgen! Ik zie de website als je basis. Vervolgens is het aan jou om allerlei creatieve manieren te bedenken om zoveel mogelijk mensen naar je website toe te krijgen.

Je kunt eigenlijk geen foute keuze maken door met Bloom te starten

Gewoon beginnen, dan ga je stap voor stap ervaren of het bij jou past. Geef jezelf tijd, bekijk de video’s als je hulp nodig hebt (of laat het desnoods bouwen als je er echt geen zin hebt, maar je uiteindelijk wel door voordelen wil van de complete software). Je zult zien dat je waarschijnlijk snel meters kunt maken omdat het zo makkelijk werkt! Er zijn al heeeel veel coaches en therapeuten die je voor gegaan zijn.

Als je dit hele artikel gelezen hebt, moet iets je interesse rondom Bloom hebben gewekt, want jeeeetje wat is dit een lang artikel geworden (iets met “lang van stof”). Alles over wat Bloom te bieden heeft, lees je ook op hun eigen website.

Heel veel succes met met je keuze en ook met je praktijk gewenst!

Hulp nodig bij teksten of bij het bepalen van de basis voor je praktijk? Daar help ik je dan weer graag mee! Neem contact op, dan stem ik af wat het beste past.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin