Home » Mindset » Wie is de leider in jouw praktijk: jij of je cliënt

Wie is de leider in jouw praktijk: jij of je cliënt

door | 2 dec, 2018 | Mindset

Afgelopen weekend vierden we Sinterklaas bij mijn schoonfamilie. We trokken lootjes en kochten een cadeautje van €20 euro voor elkaar. Uiteraard met verplicht gedicht ;).

Mijn vriend kreeg een kookboek. Toen we naar huis reden zei hij “hm, ik had twee kookboeken op mijn lijstje gezet, ik had eigenlijk liever die andere gehad.”

Ik dacht er nog eens over na want ik had zelf ook zo’n lange lijst gemaakt. Ik besefte me: als je een ander laat KIEZEN, dan heb je dus geen invloed op de keuze. In dit geval koos “Sinterklaas” voor het andere boek. Want ja, wist Sint veel…. 

Als mijn vriend nou alleen dat ene boek op zijn lijstje had gezet, die hij heel graag wilde, dan was de kans groot geweest dat Sinterklaas die gewoon had gekocht.

Dit zette me aan het nadenken, want dit is vaak wat we doen: we geven veel ruimte, en laten een ander kiezen. En dat is uiteraard helemaal ok, als je dat bewust doet. Maar het gebeurt vaak onbewust. 

Zo werk ik met veel coaches en therapeuten die hun cliënt laten bepalen OF ze nog terugkomen voor een sessie, en WANNEER ze dan terugkomen. Dat lijkt misschien fijn voor de cliënt, maar is dat eigenlijk wel zo fijn voor jou? Jij hebt namelijk geen continuïteit. Dit maakt jouw inkomen onzeker. Je weet niet wie er over 2 weken komt. En je kunt dus eigenlijk ook niet inschatten hoeveel marketing je nog moet doen, om je praktijk over 2 weken vol te krijgen.

En als je eerlijk kijkt: is het dan wel het beste voor de cliënt? Of zou het beter zijn als je van te voren met diegene afspreekt hoevaak en in welke regelmaat diegene naar jou terugkomt? Een cliënt komt immers bij jou omdat hij hulp wil bij een probleem. Zij hebben geen idee waar ze voor moeten kiezen…. Jij bent immers de expert! 

De huisarts zegt toch ook niet: “Heeft u hoofdpijn, ik heb hier 4 soorten pilletjes, welke wilt u?”. 

Hoe kun jij nou weten welk pilletje “het beste is”. Maximale keuzestress, geef je je cliënt als je de ander zo vrij laat… 

Ik zie het vaak bij bijvoorbeeld massages. De website staat vol met verschillende soorten massages: Bindweefselmassage, ontspanningsmassage, holistic pulsing, voetreflex, klassieke massage, energetische massage…. UHHHH……. Maximale keuzestress! Hoe kun je je cliënt nou laten kiezen? Die heeft gewoon een druk hoofd en spanning in haar nek. Die wil gewoon een oplossing! 

Jij bent de expert en je mag dus daar kaderen en zelf leiderschap nemen.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de tijden waar je op werkt. Als een cliënt tegen jou zegt “overdag kan ik niet, ik kan alleen ‘s avonds.”…. Wat doe je dan? Offer je je vrije avond op? Of zeg je dat hij beter opzoek kan gaan naar iemand anders?

Paarden maken meteen duidelijk hoe het werkt op het gebied van leiderschap in jouw leven. Het is hun natuurlijke gedrag. Als je met een paard in de bak staat, bepaalt hij heel snel wie de leider is: jij of hij. Ik laat de ondernemers waarmee ik werk altijd lopen met het paard. En dan zie je meteen wie met wie loopt: loopt de ondernemer met het paard, of gaat het paard zijn eigen gang en hobbelt de ondernemer er een beetje achteraan?

En zo gaat het vaak ook met je praktijk. 
– Overkomt je omzet je? Of plan je die?
– Heb jij het perfecte aanbod voor je klant klaar staan, of bepaalt hij dat aanbod een beetje zelf?
– Heb jij duidelijk hoe je jouw week wil inplannen, of laat je dat afhangen van je afspraken en van wie jou de hele week door claimt?
– Neem jij tijd voor jezelf, of wacht je totdat iemand jou die tijd “gunt”?

Een ding is wel duidelijk: als jij geen leiderschap neemt over je praktijk en je eigen leven, dan neemt iemand anders die wel en vervul jij een rol in het leven van een ander. 

Voor mij is dit misschien wel het thema waar de meeste lessen voor mij inzaten en nog steeds zitten. Begrenzen. Kaderen. Nadenken over wie ik wil zijn. Nadenken over wat ik wil. Leven hoe ik wil! Ik kom dit thema natuurlijk overal in mijn leven tegen, maar toen ik ondernemer werd, werd ik er pas echt mee geconfronteerd. 

“Als je het terug kon draaien, die Sinterklaasavond, had je dan dat ene boek dat je niet zo graag wilde van je lijstje afgehaald?”. vroeg ik mijn vriend. “Ja, natuurlijk”. antwoordde hij eigenlijk meteen.

Als je niet weet wat je wil, dan kun je ook je grenzen niet aangeven of een keuze maken. Belangrijk is dus om te bepalen wat je ECHT WIL en om daar dan je praktijk naar in te richten. De juist mensen haken vanzelf aan! 

Waar je zelf eens over na kunt denken:
– Waar geef je de regie nog teveel uit handen in je praktijk?
– Hoe zou je praktijk eruit zien als je het beste zou creëren voor jezelf? Hoeveel dagen zou je dan werken, welke tijden, hoeveel zou je verdienen, met welke mensen zou je werken?
– Hoe zou mijn praktijk eruit zien als je het beste zou creëren voor je cliënt? Hoevaak zouden ze dan terugkomen? Hoeveel zouden ze betalen? etc.

Benieuwd naar hoe het zit met jouw leiderschap? Of weet je van jezelf dat hier ook wat werk aan de winkel is? En wil je graag steviger in je leven en in je praktijk staan? Kom dan naar de Zichtbaarheidsdag met de paarden om het zelf te ervaren. 

Paarden spiegelen oordeelloos jouw gedrag. Daarnaast is deze dag ook super geschikt om nieuw gedrag te oefenen, omdat paarden daar ook meteen op reageren. Je kunt dus bij de paarden echt je patronen doorbreken! ‘S middags leer ik je over marketing. Over hoe je meer cliënten kunt aantrekken op een manier die bij jou past. 

Ik heb twee data gepland staan, op dinsdag 15 januari en donderdag 24 januari. Dit zijn voorlopig de twee laatste trainingen! Wil je al een tijdje meedoen, zorg dan dat je nu meedoet! 

Je kunt hier meer lezen en je inschrijven voor de Zichtbaarheidsdag met de paarden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin