Home » Mindset » Nooit meer onbewust “nee” tegen jezelf zeggen

Nooit meer onbewust “nee” tegen jezelf zeggen

door | 19 jul, 2016 | Mindset

Petra heeft een nieuwe coachopdracht. Ze mag Mariëtte gaan coachen. Leuke vrouw, erg enthousiast ook. Mariëtte heeft zelfs “ja” gezegd tegen een pakket van 8 keer! Maar Mariëtte woont niet echt in de buurt. Het is zo’n 50 km rijden naar Mariëtte, maar Petra heeft aangegeven dat ze het prima vindt om naar Mariëtte te komen. Met de reiskosten heeft ze echter geen rekening gehouden. Ze heeft het net even uitgerekend, en het kost zo’n €20 euro per keer. Best veel, vindt Petra. Moet ze de reiskosten doorberekenen? Ze vindt dit maar een ingewikkelde situatie. Ze voelt in haar buik dat ze de kosten graag wil doorbereken, maar ze durft niet. Misschien vindt Mariëtte het dan wel teveel. Is dit ook niet een stukje service? Zo piekert ze wat af. Maar ze vindt het goede antwoord eigenlijk maar niet.

Petra heeft uit enthousiasme “ja” gezegd, tegen iets waarvan ze eigenlijk de consequenties nog niet helemaal kon overzien. Ze voelt ‘ja’ voor de coaching, maar tegelijkertijd een “nee” voor het zelf betalen van de reiskosten.

Wanneer had jij voor het laatst zo’n situatie waar je “ja” tegen zei, maar waarvan je eigenlijk al wist dat je er “nee” tegen had moeten zeggen toen het amper je mond uitgefloept was? En dat je vervolgens uren hebt zitten tobben over of je het toch niet beter af zou kunnen zeggen? Maar “je had het immers al beloofd”. En die ander zou het vast heel erg vinden als je niet zou komen. En “ach, het zal vast wel leuk worden” of “ach, het is voor een goed doel”.

Hoe komt het dat je geen “nee” gezegd hebt?

Een nieuwe manier van denken: “Hell yeah” of “no”

Derek Sivers Derek Silvers heeft een nieuwe wet ontwikkeld. De wet van “Fuck Yes or No”. Hij zegt dat het eigenlijk heel simpel is. Je voelt een duidelijke “Fuck yes, dat zou geweldig zijn!”. Alles wat niet die duidelijke ja is, is een “nee”.

Om dit toe te passen, hoef je maar één ding te doen. Hoofd uit, gevoel aan. Wat zegt je onderbuik? Je kunt dit in iedere situatie toepassen. Als je de volgende uitnodiging voor de netwerkborrel krijgt. Als je een nieuwe opdracht krijgt. Als je gevraagd word om samen met een andere ondernemer aan een boek te werken. Als je je prijs wil ophogen maar je weet niet of het wel het juiste moment is. Als je familie vraagt of je ‘s avonds “gezellig” wil komen eten, terwijl er nog een stapel werk op je te wachten ligt… vraag je bij alles af “Is dit een absolute HELL YEAH?”. Beschouw het anders als een “nee”

Als je zuiver luister naar je gevoel, zul je erachter komen dat je heel veel dingen doet die je eigenlijk niet zou willen doen. Het resultaat kan zijn dat je niet meer weet wat je wél graag wil doen.

Wat als je “nee” voelt met je buik, maar “ja” hoort uit je hoofd?

Makkelijker gezegd, dan gedaan, dat “nee” zeggen. Er is namelijk bijna altijd een grijs gebied, wat ervoor zorgt dat je niet meteen “nee” zegt. Stemmetjes in je hoofd die je ervan overtuigen dat het goed is om te doen, terwijl dit gecombineerd wordt met een onderbuik gevoel die dit tegenspreekt.

De formule “hell yeah of nee” lijkt makkelijk, maar dat is het niet altijd. Maar je kunt het wel gebruiken om in ieder geval eerlijk naar jezelf toe te zijn, want binnen een paar seconden voel je al wat het antwoord voor je is. Je hoeft er dus niet langer meer omheen te draaien. Als je “nee” voelt, voel je “nee”. Accepteer dat je dit voelt.

Je kunt daarna wel besluiten om een andere weg in te slaan. Als je niet genoegen neemt met “nee”, vraag jezelf dan af: wat kan ik doen zodat ik wel die “HELL YEAH” voel? Wat is daarvoor nodig?

Het verplichte nummertje: “nee” met je gevoel, maar je gaat het toch doen

We hebben allemaal van die verplichte nummertjes. Van die dingen die je niet wil doen, maar dat je er dan toch voor kiest om het wél te gaan doen. Want alle beslissingen die we maken, zijn namelijk keuzes. Succesvolle ondernemers hebben dan ook een interne locus of control: zij nemen zelf verantwoordelijkheid voor de keuzes die ze maken.
Er is niks mis om tegen je gevoel in een keuze te maken, als je je bewust bent van dat je die keuze maakt. Vraag jezelf af: waarom maak ik deze keuze?

Is dat vanuit angst? Pleasegedrag?

En ook: hoe kan je het voor jezelf dan makkelijker maken om deze keuze te maken. Laten we het geval van Petra nog eens erbij halen. Stel dat zij naar Mariëtte toe gaat, en ze weet nu al dat ze kans groot is dat ze in de file komt te staan. Ze voelt een “nee”, maar ze gaat het toch doen. Vraag jezelf dan af: hoe kan je deze situatie fijner maken voor jezelf? Zorg voor een leuk luisterboek, of bel die vriendin op die je al een tijdje niet meer hebt gesproken. Zorg dat je huis opgeruimd is als je hem achterlaat, zodat je in een opgeruimd huis thuis komt. Of zorg voor een extra lekkere lunch, als traktatie.

Probeer dit soort situaties op een positieve manier te benaderen en om te denken, zodat je ze zo plezierig mogelijk kunt maken.

Herken jouw patroon

Misschien doe je dit vaker, “ja” zeggen tegen iets waarbij je eigenlijk een “nee” voelt. Dan is het belangrijk dat je gaat ontdekken waarom je doet wat je doet. Als je dit weet kun je kijken of je dit patroon wil verbreken.

Doe dan de volgende oefeningen:

Wat win je ermee?

Wat verlies je ermee?

Wat zou je in de toekomst willen?

“Hell yeah” voor jezelf én de ander

Het is harstikke goed om dienstbaar te zijn en om iets te doen voor anderen en voor de wereld. Vergeet alleen niet om vervolgens ook weer “hell yeah” tegen jezelf te zeggen, zodat jij jezelf niet verliest.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin