Home » Mindset » 5 vragen waarmee je je praktijk een boost kunt geven

5 vragen waarmee je je praktijk een boost kunt geven

door | 5 jan, 2018 | Mindset

Het afgelopen jaar heb ik met veel therapeuten en coaches gewerkt en kwam ik een aantal dezelfde patronen tegen. Ik wil je graag inspireren met 5 vragen die je aan het nadenken zetten over hoe jij met bepaalde situaties omgaat binnen je praktijk, zodat je van idee naar uitvoering komt.

Je droom duidelijk voor ogen

Vraag: wat is een belangrijk doel wat je wil bereiken?

Om te weten wat je moet doen…. moet je weten waar je naartoe wil. Dus…. – de grote vraag – wat wil je bereiken met je praktijk? Krijg je nu al de kriebels? Kies dan één “klein” doel. Een volle workshop? Meer één-op-één cliënten (zo ja, hoeveel dan?)? Kies iets waar je de komende weken of maanden aan gaat werken. Iets waar JIJ blij van wordt. Hoe je dat gaat bereiken, is nog even niet belangrijk.

Het cliché van de kleine stapjes

Vraag: welke kleine stapjes kun je zetten om je doel te bereiken?

Stel, je wil een hoge berg beklimmen. De hele berg in één keer beklimmen, is een behoorlijke opgave. Vermoeiend. Zwaar. Maar als je iedere dag 100 meter zou kunnen wandelen, zou het wel meevallen. Toch? Het nemen van kleine stapjes voelt misschien cliché en een open deur. Daarnaast geeft het misschien weinig voldoening omdat het niet direct voor het gewenste resultaat zorgt. Tegelijkertijd kun je nu beginnen met bouwen, zonder dat het je heel veel tijd, moeite en energie kost. Het gevaar van alles in één keer willen bereiken, is dus uitstelgedrag. Te zwaar. Te moeilijk. Te weinig tijd. Te weinig geld….. om er vervolgens achter te komen dat je je doel allang had behaald, als je de kleine stapjes genomen had. Zie ieder klein stapje die je zet als het zaaien van een zaadje. Over een tijdje, zijn de zaadjes bloemen geworden en kun je oogsten. Vraag jezelf dus af: wat kan je vandaag doen voor kleins, om aan je bedrijf te bouwen?

Het begin van je pad…

Vraag: Waar sta je nu?

Er zijn verschillende manieren om naar Rome te gaan. Met het vliegtuig, met de trein, met de bus, lopend. Hoe je naar Rome gaat, is heel afhankelijk van waar je NU op dit moment bent. Als je in Nederland bent, is het vliegtuig wellicht de makkelijkste optie. Maar als je al in Florence bent, dan kun je wellicht het beste met de trein of de bus. Als je in een gehucht naast Rome verblijft, kun je het misschien wel lopen. Kortom: waar wil je heen met je praktijk? En waar sta je nu? Als je dit weet, kun je uitzoeken welke stappen nodig zijn om van A naar B te komen.

Tackle je beperkende overtuigingen

Vraag: Wat kan ervoor zorgen dat jij jouw doel niet bereikt?

Een mooie vraag om voor jezelf eens over na te denken wat ervoor zorgt dat jij je doel niet bereikt. Geen tijd? Geen geld? Geen energie? Weet je niet hoe het moet? Wat is jouw excuus, en wat wil je echt anders gaan doen? Wees voorbereid dat deze overtuigingen naar boven komen als jij aan je doel werkt…

Teleurstellingen voorkomen

Vraag: wat verwacht je van jezelf?

Een teleurstelling ontstaat als er een verschil is tussen het verwachte resultaat en het daadwerkelijke resultaat. Vaak zijn we zelf diegene die hoge verwachtingen stellen, die we niet waar (kunnen) maken. Misschien ken je ze: de eindeloze to-do-lijstjes. Waarvan je bij voorbaat al weet dat ze niet afkomen…. Een mooie vraag om over na te denken: wat verwacht je van jezelf?

Niet meer met hagel schieten

Vraag: werk je wel aan de juiste dingen?

Veel coaches en therapeuten waarmee ik werk doen van alles, maar bereiken weinig resultaat (lees: ze bereiken hun doel niet). Vaak zie ik dat er van alles op hun to-do-lijst staat, maar dat het helemaal niet de juiste dingen zijn. Ze richten zich op de details, zoals nieuwe visitekaartjes, een foto voor bij je blog, een afbeelding voor een social media bericht…. Niet de dingen die echt gaan zorgen voor nieuwe cliënten. Het is belangrijk dat er een foto bij je blog staat, maar denk je dat het voor cliënten de doorslag geeft om bij jou cliënt te worden? Nee….. waarschijnlijk kijken ze er niet eens bewust naar. Dus als je hier mee dan 5 minuten aan besteed, moet je toch eens overwegen of er geen andere dingen zijn die je beter zou kunnen doen. Om cliënten aan te trekken, moet je namelijk echt zichtbaar zijn. Een goede vraag voor jezelf is dus: werk je wel aan de juiste dingen? Gaan deze dingen echt zorgen dat je je doel gaat bereiken? Als je niet goed weet wat je gaat helpen om je doel te bereiken, voel je dan vrij om vrijblijvend een strategiesessie in te plannen onderaan deze pagina. Ik denk graag even met je mee en geef je graag een liefdevolle schop onder de kont.

Vier ieder stapje

Als laatste, geen vraag, maar heel belangrijk: vier ieder stapje!!!! Hoe klein ook. Wees trots op jezelf. Ook al gaat het niet zo snel als je zou willen. En vertrouw erop dat alles op het goede moment naar je toekomt!

Ik gun je een magisch jaar vol cliënten en persoonlijke ontwikkeling!

 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin