Home » Mindset » Hoe paarden je kunnen helpen met je praktijk

Hoe paarden je kunnen helpen met je praktijk

door | 7 mrt, 2019 | Mindset

“Ohnee hij loopt gewoon over me heen”, zei Nicole een beetje paniekerig. Ze stond met de voerbak in haar eigen ruimte. Yellow denderde haar ruimte in om het voer uit de voerbak te pakken. Nicole herpakte zich en probeerde Yellow uit haar ruimte te duwen. Ze was helemaal verbaasd. Het ging ook zo snel. Net als bij mensen. Voordat ze het doorhad, waren ze al over haar grens gegaan.

Ze duwde Yellow uit de ruimte. “Nee! Dit is van mij.” Yellow bleef staan maar duwde zijn neus tegen haar grens op de grond aan. Toch nog even proberen. Net als haar man. Hij verwachtte van haar dat ze alles deed. Hij werkte. Ze had zoveel ballen om hoog te houden dat ze eigenlijk niet aan haar bedrijf toe kwam.

De oefening met Yellow maakte haar emotioneel. Ze was zo moe. Hoe kon ze hem nou uit haar ruimte houden? “Maak je maar groter, Nicole.”. Ze maakte zich groter in houding. Yellow reageerde daar meteen op. Hij nam afstand. Zo gingen ze nog even door. Als ze ruimte gaf, maakte Yellow daar dankbaar gebruik van. Net als dat mensen dat doen.

Hoe meer ze ging staan voor zichzelf, hoe groter ze zich maakte, hoe zichtbaarder ze werd en hoe meer afstand Yellow hield. Ze was die dag gaan staan. Voor zichzelf. En voor haar praktijk. Eindelijk!

Het verhaal van Nicole is maar één van de voorbeelden die laten zien hoe paarden je kunnen helpen met je praktijk. Zelf ervaren? Kom dan naar de Marketing Inspiratie Workshop.

Lees  verder in dit artikel om meer te weten te komen over hoe ik paardencoaching inzet voor coaches en therapeuten om hun praktijk te laten groeien. 

 

Stevig staan

Paarden leren je om stevig te staan. Paarden hebben een hele grote persoonlijke ruimte. Als een paard dichtbij de andere komt, en dus in de ruimte van het andere paard. geeft het paard hoger in rang dat duidelijk aan. Het paard neemt dan meteen afstand. Zo is het ook bij mensen. Ook mensen beschermen hun persoonlijke ruimte. Maar wellicht herken je ook dat sommige mensen, of ook jouw klanten, je overspoelen. Dat je niet meer stevig kunt staan. Dat je gaat pleasen. Dat je meegaat met de ander, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilde.

Grote kans dat dit komt omdat jij je grens niet duidelijk aangegeven hebt. Misschien ben je wel bang om bijvoorbeeld afgewezen te worden, en geef je daarom je grens niet aan. Of misschien weet je eigenlijk niet zo goed waar jouw grenzen liggen en wat jouw eigen persoonlijke ruimte is. Paarden geven je inzicht hierin.

 

Leiderschap nemen

Paarden leven in kuddes. In de kudde is er altijd één de leider. De leider zorgt ervoor dat ze kunnen overleven. Als jij met een paard in de bak staat, kijkt hij dus ook wie van jullie de leider is. Als jij de keuze open laat, zal het paard de leiding nemen. Je leert hier om leiding te nemen over je eigen leven, en over je praktijk.

 

Je zichtbaar maken

Word jij gezien? Als je met het paard in de bak staat, zie je dit meteen. Loopt hij naar je toe? Of juist van je weg? Heeft hij aandacht voor je? Of helemaal niet? Loopt hij zelfs bijna over je heen? Paarden zien jou zoals mensen jou zien.

 

Als ze jou niet zien, is de kans groot dat mensen in jou omgeving jou ook niet echt zien. Dat jij je niet gezien voelt. Met paarden kun je experimenteren. Als jij je anders gedraagt, ben je dan zichtbaarder? En hoe werkt dit dan door in je praktijk?

 

Patronen doorbreken

Patronen zijn hardnekkig. We functioneren vaak al via patronen vanaf onze kindertijd. In het begin is dit onbewust, maar op een gegeven moment wordt het gedrag bewust. Waarom doe je wat je doet? Dat kun je met de paarden onderzoeken. Daarnaast kun je experimenteren met je gedrag, omdat paarden altijd in het nu zijn. Als jij dus nu iets verandert, reageert het paard hier NU ook anders op. Daarnaast kunnen we patronen doorbreken door middel van traumatherapie (EMDR). We zorgen ervoor dat heftige gebeurtenissen minder zwaar voelen in het nu. De gebeurtenissen waar de patronen zijn ontstaan, pakken we aan. Als jij je patronen doorbreekt, gaat dit ook zorgen voor verandering in je praktijk.

 

Zelfvertrouwen

Hoe zou het voelen als je met meer zelfvertrouwen jouw verhaal kunt doen? Met meer zelfvertrouwen een verkoopgesprek kunt voeren? Met meer zelfvertrouwen jezelf zichtbaarder kunt maken voor je praktijk? De therapie met paarden helpt je met meer zelfvertrouwen. Als je een paard van 500 kilo uit je ruimte kunt houden, dan kun je alles, toch?

 

Keuzes maken

“Ik heb zoveel ideeën, ik vind het moeilijk om te kiezen!”. Ik hoor het bijna van iedere therapeut of coach waar ik mee werk. Keuzes maken is ook moeilijk, zeker omdat je juist zoveel vrijheid in je praktijk. Maar kaders zijn belangrijk. Want grote kans dat er anders niks uit je handen komt… Herkenbaar? Als jij de keuze niet maakt, dan maakt het paard die voor je. Dan kun je voelen hoe het is om “geleefd” te worden in plaats van om zelf te kiezen. Het dwingt je dus ook om na te denken over wat jij wil. Wat je écht wil. Als je dat weet, sta je steviger in je praktijk en kun je ook duidelijker zijn naar je cliënten.

 

Je eigen pad volgen

Durf jij te staan voor wat je wil? En durf je je eigen pad te lopen, ongeacht of anderen volgen of niet? Of ben jij toch veel bezig met wat anderen van je vinden? Dit heeft ontzettend veel invloed op je praktijk. Ook dit spiegelen de paarden meteen terug.

Paarden laten je veel zien. Alles wat jij over jezelf leert, gaat er ook weer voor zorgen dat je verder groeit in je praktijk.

Zelf ook eens ervaren wat paarden jou kunnen leren over hoe je je praktijk steviger neer kunt zetten? En wil je weten wat de volgende stappen zijn voor jouw praktijk?

Dan wil ik je van harte uitnodigen om naar de gratis Marketing Inspiratie Workshop met de paarden te komen in Oirschot. Paarden brengen jou meteen naar de kern.

Ik hoop je binnenkort te ontmoeten!

 

Liefs,

Ilaria

Gerelateerde artikelen

Teleurstelling

Teleurstelling

Het was ongeveer 2 jaar geleden. Ik zat er helemaal klaar voor. De paarden waren klaar en stonden rustig in de bak te snuffelen aan alle pionnen,...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin