Home » Persoonlijk » #Persoonlijk – 2023: nieuw jaar, nieuw ritme, nieuw team, nieuw huis

#Persoonlijk – 2023: nieuw jaar, nieuw ritme, nieuw team, nieuw huis

door | 1 jan, 2024 | Persoonlijk

2023: nieuw jaar, nieuw ritme, nieuw team, nieuw huis

Je overschat wat je kan doen in een dag of een week, maar je onderschat wat je kan doen in een jaar. Dat is eigenlijk zo’n beetje hoe ik 2023 ervaren heb. Soms leken de deadlines en de bergen werk zich maar op te stapelen. Oh, en laten we onze wasmand ook niet vergeten :). Tegelijk heb ik zoveel bereikt en gedaan het afgelopen jaar! Dat had ik van te voren niet kunnen bedenken. Dit is wat ik tegen kwam in 2023:

Nieuw ritme

In september 2022 kwam ik net uit mijn zwangerschapsverlof. Ik had bedacht dat ik dan vanaf januari 2023 weer helemaal “back on track” zou zijn. Ik gaf mezelf 3 maanden. Alles zou weer zijn zoals voor mijn zwangerschap en van voor mijn verlof. Ik ben natuurlijk van mijn roze wolk afgedonderd, want dat was dus echt niet het geval. Een nieuw ritme zoeken in mijn bedrijf mét kind, dat bleek ik echt veel lastiger te vinden dan ik van te voren had kunnen bedenken. Ik ben een dag minder gaan werken (dinsdag is mijn Luca dag) en tegelijk vielen alle avonden en weekenden zo goed als weg. Waar ik eerst nog even een avondje doorwerkte, was ik nu bezig om mijn kind naar bed te doen (wat soms uren duurde….).

Ik denk dat mijn werk-privé balans nog nooit zo gezond geweest is, omdat ik veel minder werk. Tegelijk vond ik het heel lastig om mijn aandacht te verdelen: ik was er voor mijn kind, ik was er voor mijn klanten, maar waar bleef ik? Vast een herkenbaar thema voor alle mama’s die dit lezen. 

Het gevolg van het veranderende ritme met kind was dat de deadlines zich regelmatig opstapelden, en dat ik altijd het gevoel had dat ik achter liep. Dat zorgde voor veel stress en een continu gevoel van “aan” staan. Het klopte ook: ik had letterlijk te weinig tijd, en ik kon niet goed inschatten hoeveel werk ik eigenlijk kwijt kon ik een week of in een maand. Dat maakte dat ik vaak dacht dat ik dingen “deze week nog wel even kon doen”, wat dus helemaal niet lukte.

Nieuw team

Een grote omslag kwam voor mij vanaf juli / augustus, toen ik veranderingen ging doorvoeren in mijn team. Ik werkte al een paar jaar samen met een hele fijne zzp’er, maar door privé omstandigheden was zij met haar focus ergens anders en ging ze stoppen. Spannend voor mij, want waar vond ik een nieuwe “mini me”? Wie zocht ik eigenlijk? Wat wilde ik eigenlijk met mijn bedrijf? Om dit goed te bepalen heb ik zelf een coachtraject doorlopen waarin we door middel van opstellingen naar mijn bedrijf hebben gekeken. En toen praktisch aan de slag: een vacature uitzetten, een selectie maken en… gewoon starten. Als ik er nu op terug kijk, ben ik veel te lang blijven hangen in de details. Pas toen ik ging doen, kwam ik erachter wie ik eigenlijk zocht. 

Ondertussen werk ik alweer een paar maanden samen met twee fantastisch leuke dames, Saskia en Simone. Zij ondersteunen me beide een paar uur per week, vooral achter de schermen. Ik ben nog dagelijks aan het zoeken naar hoe ik alle processen kan verbeteren, maar wat een opluchting dat zij voor me aan de slag zijn gegaan. Eindelijk werd de berg van “moetjes” opeens kleiner. Voor mij persoonlijk was het wel bijzonder om te zien dat in zij samen in de maand september 40 uur voor me gewerkt hebben. 40 uur! Dat is een fulltime werkweek. Logisch dat ik het gevoel had dat er veel op mijn stapel lag. Dat was ook echt zo.

Er kwam meer ruimte. Er was eindelijk weer ruimte om te voelen welke kant ik op wilde met mijn bedrijf (en zoals je wil blijft dit altijd in ontwikkeling).

Voor mij persoonlijk was de les om groter te denken, gewoon te starten. Ik was loyaal aan mijn vaste zzp’er, en dacht er niet voldoende over na wat het zou betekenen als zij zou weg vallen. Voor mij betekende het in eerste instantie nog een grotere opstapeling van werk toen zij ging stoppen. Al het werk dat zij voor me uit handen nam, kwam weer terug op mijn bord. In de basis niet erg, want het waren mijn klanten en ik hielp ze graag weer helemaal zelf, maar mijn agenda was vol dus ik kon het “extra werk” er eigenlijk niet bij hebben. 

Ik probeer het werk nu meer te spreiden, en wil ook nog meer automatiseren en procedures vastleggen, zodat het bedrijf minder afhankelijk is van mij, maar ik dus ook makkelijker een nieuw teamlid kan toevoegen aan mijn bedrijf. Dit maakt mijn bedrijf dan minder kwetsbaar. Misschien lees je dit en kan je je hier helemaal niks bij voorstellen voor jouw eigen bedrijf. Dat komt dan wellicht vanzelf wel (of misschien niet).

Ik dacht vroeger altijd: als ik maar geen burn-out krijg, dan kan ik gewoon blijven werken en kan mijn bedrijf doordraaien. Tot mijn vader ziek werd… ik had er geen rekening mee gehouden dat ingrijpende gebeurtenissen van anderen om me heen ook invloed zouden hebben op mijn bedrijf. Dat maakt dat ik nu wel nadenk over een vangnet voor wanneer ik minder kan werken, maar dus ook over andere verdienmodellen. Interessant voor jezelf om te onderzoeken hoe je praktijk minder afhankelijk van jou kan zijn op de meer lange termijn. Ik ben om die reden ook aangesloten bij SharePeople om de eerste 2 jaar op te vangen, mocht ik zelf arbeidsongeschikt raken. 

Privé: heel veel gelukkige momentjes én heel veel volle emmers

Begin 2023 zijn we ook verhuisd. We hebben een lange tijd gewoond bij een gezin in op een boerderij, net over de grens in België. Fantastisch leuk om te ervaren, maar het was ver weg van familie. Toen Luca geboren werd voelden we de behoefte om weer terug naar Nederland te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Nieuw huis dus, maar ook een nieuwe gastouder voor Luca, en een nieuwe plek voor Toes (mijn paard). Toes is dit jaar zelfs twee keer verhuisd, maar staat nu op een fijne plek waar ze het goed naar haar zin heeft.

Luca is ondertussen alweer 1,5 jaar. Wat vliegt de tijd! Hij is ondertussen echt een jongetje. Hij praat al, zegt al best wat woordjes, en begrijpt heel goed wat we bedoelen, ook al kan hij nog niet alles zeggen. Ik geniet intens van hem. Ik denk dat ik nog nooit zoveel kleine gelukkige momentjes heb ervaren. Tegelijk heb ik ook heeeel vaak een volle emmer ervaren, en heel veel irritatie gevoeld. Regelmatig voelde het alsof er totaal geen ruimte voor mezelf was. Met een kind moet je altijd beschikbaar zijn. Hij kan ieder moment iets van je vragen. En soms ben ik ook moe, heb ik er even geen zin in. Is het ook even “op”. Pas sinds een paar maanden heb ik het gevoel dat er weer ruimte komt, dat er meer rust is. Fijn! Laten we dat vooral doorzetten in 2024.

Uiteindelijk: meebewegen & een super goed jaar

2023 was voor mij een jaar van meebewegen: meebewegen met een planning waar ik me niet aan kon houden doordat er teveel op mijn bord lag, meebewegen met een ziek kind waardoor je planning weer eens in het water valt, meebewegen met slechte nachten en weinig slaap en ook: meebewegen met verschuivingen in de marketingwereld waar je weinig invloed op hebt, maar wel mee te dealen hebt (zoals de veranderingen in Facebook zelf), meebewegen met veranderende prijzen en inflatie (en wat is je de invloed daarvan op jouw particuliere massage klant?), meebewegen met van alles… Ik kan goed meebewegen, maar sinds Luca er is word ik er iedere dag wel next level in uitgedaagd.

Ik kijk terug op een heel fijn jaar, zowel zakelijk als privé. Uiteindelijk kom ik altijd weer terug op het belangrijkste: we hebben elkaar, een dak boven ons hoofd en we zijn allemaal gezond.

Met mijn bedrijf doe ik nog steeds iedere dag wat ik leuk vind. Ik heb ook dit jaar weer ontzettend leuke coaches en therapeuten mogen begeleiden en heb ook het gevoel dat ik echt verschil heb kunnen maken, wat ook voldoening geeft.

2024

Hoe 2024 precies gaat lopen hoef ik niet te weten. Ik werk niet met strakke doelen. Ik weet dat het niet werkt voor mezelf. Ik heb wel een omzetdoel in gedachte en weet ik wat ik graag op korte termijn zou willen opzetten (o.a. de Advertentie Masterclass). Ook heb ik een deel van mijn agenda al ingepland (alle retraites staan al gepland voor het hele jaar). Dat geeft een bepaalde rust. 

Ik zou graag meer met groepen willen werken in 2024, zowel online als offline. Een programma bij de paarden staat bijvoorbeeld weer op mijn lijstje! Ook wil ik dus verder bouwen aan mijn team, maar wat dat precies betekent weet ik nog niet. Ik laat het maar ontstaan.

Ik zou graag meer tijd willen maken voor het echte “ondernemen”. Ik ben zelf nog veel bezig met coaching en uitvoerende werkzaamheden, wat ik nog steeds heel leuk vind, en plan mijn agenda dan dus letterlijk propvol. Hierdoor kom ik bijna niet aan mijn eigen marketing en de ontwikkeling van mijn bedrijf toe (en reageer ik schandalig laat op mails en appjes, sorry!), dus daar mag meer ruimte voor komen.

Verder heb ik eigenlijk weinig wensen op dit moment. Zowel privé als zakelijk ben ik harstikke blij. En dat is eigenlijk een heel fijn gevoel!

Bedankt als je tot hier gelezen hebt. Ik wens je een heel mooi nieuw jaar vol groei, lichtheid en vooral plezier!

Gerelateerde artikelen

De jager in mezelf

De jager in mezelf

Ik wil het met je hebben over mijn jager. We hebben een haat-liefde verhouding. Ik hou van hem, want hij zorgt ervoor dat ik mega veel werk verzet...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin