Home » Marketing » Kun je nu cliënten krijgen, met Corona?

Kun je nu cliënten krijgen, met Corona?

door | 20 apr, 2020 | Marketing

Als ik thuis aan het werk ben, lijkt corona soms ver weg. Misschien herken je dat. Ik merk ook dat bijv de tijdlijn op Facebook er veel minder over gaat dan twee weken geleden. Dat vind ik ook wel fijn eerlijk gezegd.

Maaar…. de meeste praktijken zijn nog steeds dicht, en we weten helaas nog niet hoelang.

Ik zie dat mensen alternatieven zoeken. Doe-het-zelf stappen ondernemen. Zo heb ik – ja ja – deze week zelf een stukje van mijn haar geknipt. Puntjes eraf :). Lang leve de youtube video’s! Ik ben er blij mee. Niemand die het ziet, maar ik heb ook niet zulk ingewikkeld haar. Het is lang en allemaal op dezelfde lengte (behalve nu misschien….)

Een belangrijke vraag die ik in ieder geval waanzinnig interessant vind is: kun je als coach of therapeut NU nog doordraaien en zelfs nieuwe cliënten krijgen, of niet?

Twee weken geleden dacht ik er oprecht anders over dan nu. Ik dacht dat mensen met hun hoofd ergens anders waren en ook “verkopen” en acties niet zouden waarderen. Maar twee weken geleden zag er toch wel anders uit dan nu en ik zie ondertussen ook bij mijn eigen klanten dat er een aantal wél nieuwe cliënten krijgen en redelijk kunnen doordraaien.

Ik denk dat dat komt door een aantal dingen:
– zzp’ers hebben het financieel zwaar op dit moment, maar als je een baan hebt, dan word je in principe gewoon doorbetaald en kun je vaak thuis werken. Als je met particulieren werkt, wat de meeste van jullie doen, dan hebben zij dus in de basis nu niet persé een geldprobleem. Dat betekent dat je er vanuit mag gaan dat geld niet hun probleem is.
– Wat ze wel hebben, zijn andere problemen. Zeker als je met zijn allen thuis zit voor langere tijd, krijg je andere problemen. Misschien nog erger en meer uitvergroot dan normaal. Corona zorgt voor meer angsten bijvoorbeeld. Misschien zit het al een tijdje niet lekker met je relatie en hebben jullie nu de hele dag slaande ruzie, of nog erger, je negeert elkaar. Misschien gaat het al even niet goed met je kind en heeft je kind door de nieuwe regelmaat en planning veel last van woede buien. Ik noem maar wat… Nieuwe situaties zorgen voor nieuwe of uitvergrote problemen.

JUIST NU zijn mensen blij dat er iemand naar ze luistert en met ze meedenkt!

De manier waarop maakt wellicht niet eens uit. Iedereen zit nu immers thuis en ik geloof dat online daardoor meer geaccepteerd wordt.

Een aantal van de coaches en therapeuten waarmee ik werk zijn nog open en werken buiten, met gepaste afstand. Hun praktijk loopt het meest stabiel door. Ook mensen die normaal alleen live kunnen werken, maar nu een vervangende online dienst aanbieden, krijgen daar wel cliënten voor. Minder dan normaal, maar een aantal hun cliënten reageren er nog positief op.

Vorige week zei één van mijn klanten “Ik heb deze week toch 13 sessies staan. Ook met een paar nieuwe cliënten! Ik heb besloten om ook op zaterdag en zondag een paar sessies te geven. Dat geeft mij zelf een fijn gevoel. Ze kunnen mijn hulp goed gebruiken.” Haar motivatie kun je duidelijk terugvoelen.

Waarom lukt het haar wel? Commitment. Ze gelooft er zelf in. Haar mening is dat juist NU mensen het hard nodig hebben en dat hoort ze ook van haar cliënten. Dit is ook de energie die ze uitstraalt en wat ze tegen haar cliënten vertelt. Daarnaast heeft ze ook een bepaalde noodzaak. Haar praktijk is de enige bron van inkomen.

Nog een aantal voorbeelden:
– Een Mindful Walk coach heeft haar groepstraject omgezet naar een 1-op-1 wandeltraject. Ze heeft het online gezet en kreeg meteen twee aanmeldingen.
– Iemand die paarden behandelt met cranio-sacraal behandelingen heeft nog nooit zo’n hoge omzet gehad als vorige maand. Ze is druk met het geven van webinars en heeft in korte tijd bijna 20 nieuwe cliënten binnen gehaald voor een behandeling bij hun paard. Ze werkt met paarden, wat natuurlijk anders is dan bij het werken met mensen in deze periode, maar toch waren er ook voor haar allerlei redenen om de promotie juist te stoppen (bijv. dat de meeste maneges en pensionstallen dicht zijn of minder mensen toelaten op hun terrein).
– Een coach had vorige week twee nieuwe intakes voor een traject. Deze deed ze online.
– Iemand die al een tijdje een online training wilde maken, is daar nu eindelijk mee gestart en dat geeft haar lucht.
– Een opruimcoach heeft haar eerste betaalde opruimsessie online gehad!
– Een masseur heeft een live video gegeven over hoe je zelf bepaalde spieren kunt masseren en daar werd super goed op gereageerd.
– Een healer heeft al verschillende betaalde healingen op afstand mogen geven en ook daar werd goed op gereageerd vanuit haar cliënten.

Er is veel mogelijk als je creatief denkt!

Ik geloof wel dat het oprecht makkelijker is om door te draaien met cliënten die al regelmatig bij je kwamen. Het werven van nieuwe cliënten is een grotere uitdaging, maar dus zeker niet onmogelijk. Natuurlijk ook helemaal afhankelijk van je branche en je doelgroep!

Met een beetje creativiteit kun je ook nu veel bereiken! Juist nu, nu alle normale regels veranderd zijn en niks meer normaal is.

Mensen staan uren in de rij om champignons en aardbeien af te halen bij een drive-inn. Terwil je die ook gewoon bij de supermarkt kunt kopen… 🙂 Restaurants gaan massaal bezorgen en afhalen en houden daardoor hun hoofd boven water. Winkels zorgen voor extra veiligheid en maatregelen en verkopen meer online via de webshop. Ondernemersland wordt er behoorlijk creatief van. Een aantal bedrijven verdient nog steeds geld, maar nu op een andere manier. Sommige bedrijven verdienen juist veel meer geld dan normaal en voor hen is dit juist een gouden tijd.

Het boeit mij enorm hoe bedrijven omgaan met deze situatie en ook hoe hun klanten daar dan weer op reageren.  

Je online zichtbaarheid en je online presentatie is in ieder geval belangrijker dan ooit!

Aan de ene kant zie ik dus de coaches en therapeuten die JUIST in de actie stand komen. Aan de andere kant zie ik ook de coaches en therapeuten die hun rust pakken. Het is allebei ok. Ik zie deze periode zeker als een kans om weer even helemaal tot jezelf te komen. Sterker nog: ik denk dat we die rust allemaal eigenlijk heel hard nodig hebben.

Er is niks goed of fout. Maak er een bewuste keuze in voor jezelf en sta daar dan ook achter :). Als je bewust kiest om even geen actie te nemen voor je praktijk, geniet daar dan ook volop van!

Voor iedereen die geïnspireerde actie wil nemen deze periode, heb ik de Corona Handleiding voor je praktijk gemaakt.

Je kunt hem hier downloaden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin