Home » Persoonlijk » #Persoonlijke blog: wat ik leerde over ondernemen op vakantie

#Persoonlijke blog: wat ik leerde over ondernemen op vakantie

door | 25 aug, 2018 | Persoonlijk

Aangezien mijn vader Italiaans is en mijn moeder Nederlands, gaan we vaak op vakantie in het dorpje waar mijn Italiaanse familie woont. Het is een dorpje aan het strand aan de bloemriviera. Soms is het een beetje saai, aangezien ik precies weet hoe alles in de omgeving is, maar het is ook heel relaxt. Een relaxte strandvakantie, waar ik heel erg tot rust kom.

Ik leer hier van alles over het ondernemerschap. We zitten hier best in een gehucht, maar toch wordt hier ieder jaar in de zomer weer goede business gedaan. In deze blog wil ik je meenemen in wat ik hier leer.

De verkopers op het strand

“Wil je er één, of twee? Als je er twee pakt, krijg je ze voor €10”, aldus de verkoper op het strand die ons ieder jaar weer weet te vinden. Ik kocht een enkelbandje bij hem. Hij begroette ons altijd, iedere dag. Dat is misschien ook wel de reden waarom ik er juist bij hem een kocht.

De hele dag door lopen er verkopers over het strand. Ze hebben allemaal wat anders bij. Sieraden, vliegers, tassen, kinderspullen, doeken, boeken, zonnebrillen, zelfs sportschoenen en winterjassen. Er lopen mensen rond voor massages, met kokos, voor vlechtjes in je haar. Je kunt er van alles kopen. Ik vind het waanzinnig interessant om na te denken over hun verdienmodel. Ik vind het namelijk behoorlijk zwaar. Ze lopen uren over het strand te sjouwen met grote tassen vol voorraad. Blijkbaar zal het ze wel genoeg opleveren?

Ik heb wel een aantal keer iets gekocht:
– Doeken. Grote mooie gekleurde doeken. Heerlijk om op te liggen met mijn vriend zonder dat je twee handdoeken naast elkaar hebt waar binnen no time zand op zit. We hebben er ook een paar gekocht als cadeautje.
– Enkelbandjes dus. Ieder jaar weer eentje. Toch omdat die man zich een beetje opdringt, maar ook omdat hij ons steeds gedag zegt.
– Stukjes kokos. Omdat die man altijd weer schreeuwt “Cocooooo, coco bello.” En met een belletje ringelt. Hij valt op. Zelfs als je ligt te slapen wordt je wakker en weet je dat hij voorbij komt (niet altijd fijn voor jou, maar soms wel voor hem).

Soms lopen er ook twee mannen met een tafel met kleding en/of bikini’s. Ze zeulen – in tegenstelling tot de anderen – geen tassen mee, maar een tafel. Ze hebben dus een soort marktkraam. Het voordeel: alles ligt al uitgestald. Ze zetten hem neer en mensen komen er gewoon naartoe. Ik geef toe: ik heb er wel eens een jurkje en een bikini gescoord. Als er eenmaal een paar mensen rondom die tafel staan, volgt de rest vaak vanzelf. Groepsgedrag.

Tip voor je bedrijf:

Ondanks dat ik ze vaak ook irritant vind, laten ze in ieder geval weten dat ze er zijn. Ze zijn aanwezig waar jij ook bent (en de rest van het stadje), namelijk op het STRAND. Wees dus aanwezig op de plekken waar je doelgroep is. Wat maakt nou dat ik bij de een wel koop en bij de ander niet? Die ene man die me iedere dag gedag zei, had wel een streepje voor. Daarnaast: die markttafel dus. Die deed het net even anders dan de anderen. Zij stonden daar gewoon en je mocht gewoon zelf komen kijken. Ze probeerden niks aan je op te dringen. Dat was prettig.

Wees aanwezig op plekken waar je doelgroep is. Laat jezelf zien en zorg dat dat mensen jou kennen.

Verkopers op de boulevard

’s avonds dumpen ze blijkbaar alle spullen van overdag, want ’s avonds zijn ze op de boulevard te vinden met weer andere spullen. Ieder jaar verzinnen ze weer iets voor de kinderen. Dit jaar hebben ze een soort grote bellen die licht geven. Ik zou niet weten wat je ermee moet, maar ik heb al behoorlijk wat kinderen zien lopen ermee.

Wat ik zo mooi vind, is dat ze precies inspelen op de situatie. Gaat het regenen…. Dan hebben ze opeens paraplu’s! En echt snel regelen ze die dan.

Tip voor je bedrijf:
Speel in op de situatie en op de problemen van je klant. Jij kunt bijvoorbeeld inspelen op de verschillende seizoenen (bijvoorbeeld, het tekenseizoen als je daar iets mee kunt, het hooikoortsseizoen etc).

De strandtenten

Al jaren huren we stoelen bij dezelfde strandtent. Stoelen huren? JA. Het is heel normaal om hier stoelen te huren bij een strandtent. Er is maar weinig vrij strand waar je kunt liggen en in het hoogseizoen lig je hutje op mutje. Waarom huren we stoelen? Comfortabele plek, altijd verzekerd van je stoelen, wc’s en douches, het strand wordt goed bijgehouden, je kunt je spullen dumpen in een “cabina” (soort persoonlijke kluis / hokje) zodat je er niet mee hoeft te sjouwen…. Dat zijn de voordelen voor ons.

De strandtent heeft hiermee passief inkomen. Bijna dan. Uiteraard is er iemand die het strand onderhoudt. Maar gedurende het seizoen levert het ze meer op als meer plekken bezet zijn, zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen.

In het dorpje waar wij heengaan, komen veel Italianen uit eigen land om ook vakantie te vieren. Vaak huren zij een heel seizoen. Kassa dus voor de strandtent.

Het verdienmodel werkt als volgt. Er zijn 4 rijen met stoelen. De eerste rij is het dichtste bij het strand. De vierde het verste weg. De eerste rij is het duurst, daarna de tweede etc. Je krijgt twee ligbedden, een parasol en op de eerste rij krijg je nog een extra stoel. Je kijkt dan uit op het water. Er zit dus niemand meer voor je. Ze verhuren de stoelen per dag, per weekend, per maand of per seizoen. Vaak zie je dat een hele familie een plek huurt (incl. tantes, nichtjes etc.) en dat ze elkaar dan afwisselen. De eigenaren zelf zijn druk met het bedienen achter de bar en in het restaurant. Dat zijn nog extra inkomsten.

Tip voor je bedrijf

Biedt verschillende niveau’s aan in prijscategorie en eventueel passief inkomen. Biedt pakketten aan zodat mensen langer bij je kunnen blijven als ze dat willen.

Gelateria

Het dorpje waar mijn oma woont is behoorlijk klein. Het gevolg is dat bijna iedereen ’s avonds over de boulevard slentert en een ijsje gaat halen. Er zitten wel een paar ijssalons maar één is mijn favoriet en rond 22:00 uur ’s avonds staat er altijd een hele rij. Wat ze doen? Je moet binnen eerst kiezen hoeveel smaken je wil, en betalen. Daarna mag je aansluiten in de rij en krijg je je ijsje. Ze koppelen dus de betaling los van het halen van het ijsje zelf, waardoor ze die rij veel makkelijker kunnen wegwerken.

Tip voor je bedrijf:

Automatiseer en ontkoppel werkzaamheden om efficiënter te werken. Je zult zien dat dit ervoor zorgt dat je ook makkelijker werkzaamheden kunt gaan uitbesteden.

Dit waren de belangrijkste lessen die ik je mee wilde geven. Ieder jaar fascineert het me weer op vakantie hoe ze daar ondernemen. Ze lopen daar eigenlijk nog jaren achter in de tijd. Zo gebruiken de restaurants papieren bonnetjes om de bestelling op op te schrijven en door te geven aan de keuken. In het restaurant van mijn ouders in Nederland is dit al jaren geautomatiseerd. Ik heb nergens een professionele kassa gezien. Overal rekenmachines en boekjes. Maar hen gaat het prima af. Maak het jezelf niet te moeilijk. Doe de belangrijke dingen eerst. Zorg dat je zichtbaar bent. Dat heeft altijd de prioriteit, want dat zorgt voor nieuwe cliënten. Het werken aan de website zorgt daar niet direct voor.

Heel veel succes met je praktijk!

Liefs,
Ilaria

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin