Home » Mindset » Waarom zichtbaar worden met je praktijk eng en magisch tegelijk is

Waarom zichtbaar worden met je praktijk eng en magisch tegelijk is

door | 12 apr, 2017 | Mindset

“Ilaria, het is jouw beurt! Kom maar voor de klas.”

In groep 4 moest ik mijn eerste presentatie houden. Ik deed deze over Italië. Mijn vader is Italiaans, mijn moeder Nederlands. We hebben een familierestaurant, namelijk een Italiaans restaurant. Mijn presentatie ging dus grotendeels over eten. Volgensmij had ik het zelfs zo geregeld dat mijn vader kleine pizza’tjes gemaakt had om te “proeven”.

Klotsende oksels had ik die dag… Het moest natuurlijk wel perfect gaan!

Stond ik daar, voor mijn hele klas. Voor het bord. Harstikke zichtbaar te wezen. Het kleinste meisje van de klas.

“ja uh, mijn presentatie gaat dus over uh, Italië”.

Hoe het gegaan is weet ik niet meer. Ik geloof wel goed. Volgensmij vond iedereen het erg leuk dat er pizza was. Dat was een van de eerste momenten die ik me kan herinneren dat ik met mijn “kop boven het maaiveld uitstook” en ik me zichtbaar maakte.

Geen praktijk als je onzichtbaar bent

Als je besluit om therapeut of coach te worden, dan wil je graag dat de hele wereld naar jou toekomt zodat je ze kunt helpen. Er zijn waarschijnlijk best wat mensen die graag naar jou toe willen komen, maar er is dan vaak een probleem: mensen weten niet dat je er bent. En dan kan jij ze ook niet helpen.

Kleur bekennen

In jouw praktijk gaat het om jou. Het draait natuurlijk om je cliënt, maar jouw cliënten kiezen jou om wie jij bent. Om hoe je ze helpt, om wie je bent, om wat je zegt. Ze voelen een klik met jou. Als je dus zichtbaar wordt als therapeut, als coach, als ONDERNEMER, dan geef je mensen een kans om te kijken of ze een klik met je voelen. Maar het kan zijn dat je bang bent om zichtbaar te worden.

Wat zullen anderen zeggen? Is het wel waar wat ik zeg? Het kan zijn dat je mensen gaat afstoten die niet langer bij jou passen. Dit is pijnlijk, want het kan om mensen gaan die je dierbaar zijn. Wat als een van je goede vrienden opeens niks meer van zich laat horen? Of dat hij niet gelooft in jouw “zweverige gedoe” en daar een uitgebreide mening over heeft? Of wat als je merkt dat je partner toch niet zo achter je staat als je dacht?

Als je zichtbaar wordt, zal je kleur bekennen. Je laat eigenlijk zien wie je echt bent. Het kan zijn dat anderen erachter komen dat ze toch niet zo goed bij je pasten als ze dachten.

Wat zegt het over jou en wat zegt het over de ander?
Soms voelen mensen zich oprecht geroepen om een lullige opmerking achter te laten. Om terug te mailen op je nieuwsbrief. Om te zeggen dat ze het nergens op vinden slaan dat je dat social media bericht plaatst. Om te zeggen dat ze het ergens niet mee eens zijn.

Wat gebeurt er nou eigenlijk?
Ik geloof heel erg dat we elkaar allemaal spiegelen. Op het moment dat je een ander spiegelt, en het raakt iets in diegene, dan geeft dat een bepaalde reactie. Als een ander boos of geïrriteerd is door jouw marketinguiting, dan betekent dit dat je iets in diegene geraakt hebt.

Als iemand dus een lullige reactie achterlaat, zegt dit meer over diegene zelf, dan over jou.

Wonderen door zichtbaar te zijn

Esther helpt mensen die werken in het onderwijs met burnoutklachten. Zij leerde Rick kennen. Laten we hem Rick noemen. Het gesprek ging zo:
– Rick: “Wat doe je nou eigenlijk, Esther?”.
– Esther: “Ik help mensen die in het onderwijs werken met burnoutklachten. Vaak zijn ze overwerkt en gestrest en ik wil helpen voorkomen dat ze een burnout krijgen.”
– Rick: “Wat mooi dat je dit doet! Ik heb zelf jaren in het onderwijs gewerkt en herken absoluut wat je zegt. Wellicht kun je eens contact opnemen met de directeur van de school waar ik werkte. Ik denk dat hij zeker interesse heeft in een gesprek. Zal ik je aan hem voorstellen?”

Esther had gekozen voor wat ze het liefste deed en durfde erover te vertellen. Omdat het zo concreet was, herkende Rick zich erin. Het raakte hem zelfs, want hij had zelf ook in het onderwijs gewerkt. Hij stelde zelfs voor om haar te helpen met haar missie.

Als je zichtbaar wordt, gebeuren er wonderen.

Een andere Esther (ja, geen grap) wilde al een tijdje een training geven voor een grote groep, maar wist niet hoe ze haar ideale cliënten kon bereiken. Ze was paardencoach en werkte vooral 1-op-1. We hebben hier toen een Facebook advertentie voor ingezet. Haar boodschap was duidelijk en er bleek veel behoefte te zijn aan wat ze aanbod. Binnen een paar dagen had ze 40 mensen die zich hadden ingeschreven voor haar bestaande cursus.

Alles wat je doet, heeft een effect
Jij creëert jouw leven. Als je ondernemer bent, heeft alles wat je doet gevolgen voor jouw praktijk en dus ook voor hoe jouw leven is. Als je te weinig juiste acties neemt, zul je onzichtbaar blijven, wat tot het gevolg heeft dat je niet genoeg cliënten zult aantrekken. Je kunt dan eigenlijk niet doen wat je juist zo graag wil doen: mensen helpen.

Als je onzichtbaar bent, heeft dat dus ook een effect. Iets om over na te denken.

Groeien is vallen en opstaan

Een tijdje geleden moest ik les geven aan een groep van 12 therapeuten in opleiding. Er was weerstand in de groep en ik kon mezelf niet goed staande houden. Ik was mijn verhaal kwijt en was in de war. Ik kan wel zeggen dat ik compleet op mijn bek ging die dag… Niet omdat ik niet goed genoeg was als mens of omdat ik niet de juiste kennis had. Maar omdat ik op dat moment heel erg onzeker was. Ik kan niet zeggen dat het mijn favoriete dag was. Maar ik heb er wel onwijs veel van geleerd! Ik leerde dat ik er mag zijn. Dat ik voor mezelf mag gaan staan. Dat ik stevig mag worden.

Ik wilde het liefst onder de dekens blijven liggen de rest van mijn leven (maar dat kon natuurlijk niet). Ik kwam toch mijn bed maar weer uit, en ben dankbaar voor de lessen die het me gegeven heeft.

Vallen is niet erg. Je hebt pas gefaald als je niet meer opstaat.

Vier je successen

Zichtbaar worden is een hele reis. Daarom wil ik je aanraden: vier je successen! Je bent het zo waard! Ga lekker een avondje de hort op, ga in je eentje een taartje eten, of doe iets anders, maar vier je successen!

Heb je een social media bericht geplaatst terwijl je dit spannend vond? Wees dan trots op jezelf. Heb je dat ene bedrijf gebeld waar je al zolang een training wil geven? Wees trots op jezelf. Heb je een hele dag “niks gedaan”, terwijl je werkverslaafd bent en het moeilijk vind om rust te nemen? Vier je successen!

Het proces om zichtbaar te worden is misschien wel een van de moeilijkste processen die je doorloopt in je leven. Gun het jezelf om dit stapje voor stapje te doen en om te groeien. Je verdient het om een plek in deze wereld te hebben!

Op de hoogte blijven van marketing en mindsettips voor je praktijk? Schrijf je hier in:

[activecampaign form=7]

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin