Home » Mindset » Maakt geld gelukkig?

Maakt geld gelukkig?

door | 18 feb, 2021 | Mindset

Laatst las ik een bericht over Steve Jobs, de oprichter van Apple.  

Hij overleed op 56-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker en hij had op dat moment ongeveer 7 miljard euro op zijn bankrekening.  

Voordat hij overleef heeft hij een aantal quotes geschreven en die wil ik graag met jullie delen.  

” Het moment dat ik op het bed lig, ziek en mijn hele leven herinner, realiseer ik me dat al mijn waardering en rijkdom die ik heb zinloos is in het gezicht van de naderende dood. Je kunt iemand inhuren om voor je te rijden, geld voor je te verdienen – maar je kunt niet iemand huren om de ziekte voor je te dragen. Je kunt materiële dingen vinden, maar er is één ding dat je niet kunt vinden als het verloren is – LEVEN “. 

” Verwen jezelf goed en waardeer anderen. Naarmate we ouder worden, zijn we slimmer en beseffen we langzaam dat het horloge de 30 € en de 300 € waard is – beide tegelijk laten zien. Of we nu een handtas dragen ter waarde van 45 € of 450 € – het geldbedrag in de portemonnees is hetzelfde. Of we nu rijden met een auto ter waarde van 150,000 € of een auto ter waarde van 30,000 € – weg en afstand zijn hetzelfde, we bereiken dezelfde bestemming. Als we een fles wijn drinken ter waarde van 300 € of 10 €, dan is de ‘ ‘ Rausch ‘ achteraf hetzelfde. En als het huis waarin we wonen 300 vierkante meter of 3000 vierkante voet heeft – eenzaamheid is hetzelfde.” 

” Je ware innerlijke geluk komt niet voort uit de materiële dingen v an deze wereld. Of je nu Ford Class of Economy Class vliegt – wanneer het vliegtuig neerstort, je crasht ermee.” 

Interessant wel om te lezen.  

Hoe rijk je ook bent en hoeveel cijfertjes je achter de komma hebt staan, als je je intern niet gelukkig voelt, dan zal je daar waarschijnlijk ook niet gelukkig van worden. Een nieuwe auto kopen bijvoorbeeld kan je even gelukkig, maar na een paar dagen (of weken) is dat dan ook weer ‘normaal’. 

De vraag is dus… Maakt geld gelukkig? Ik denk dat er maar één iemand antwoord op kan geven, en dat ben jij zelf. 

De vraag die daar ook bij hoort is: wat is belangrijker – tijd of geld? 

Het antwoord is eigenlijk altijd: tijd. Want tijd krijg je nooit meer terug en daar kun je nooit “meer” van maken. Dat sluit ook aan bij wat er staat in de quotes.  

Voor mij persoonlijk merk ik dat geld wél gelukkig maakt, maar niet altijd. Niet alleen maar misschien. Geld geeft me het gevoel van veiligheid en rust. Dat is fijn! Met geld kan ik leuke dingen doen. Doordat ik genoeg geld heb, heb ik Toes kunnen kopen en kan ik samen met Erwin regelmatig uit eten samen. Ik kan zonder moeite een leuk paar oorbellen bestellen, gewoon omdat ik daar zin in heb. Doordat ik genoeg geld heb, kan ik daarnaast ook mensen soms gratis helpen in mijn bedrijf, of doneren aan bepaalde projecten.  

Een belangrijke vraag waar ik zelf vaak mee bezig ben is “wanneer is het genoeg?”. Geld is voor mij wel belangrijk, juist omdat het dat gevoel van veiligheid geeft. Het zorgt ook voor rust en vrijheid, maar als ik teveel en te lang werk, heb ik juist weer het idee dat ik al mijn vrijheid verlies en voel ik me juist opgejaagd. Dus… wat is belangrijker, geld of tijd? Ik merk dat ik baal als ik de hele week heel hard gewerkt heb, maar geen tijd heb gehad voor mezelf. Ik baal als ik mezelf had voorgenomen om met Toes te wandelen, maar als ik toch achter de computer geplakt bleef want “ik moest nog zoveel”. Ik heb zeker in het begin van het ondernemerschap alleen maar hard en veel gewerkt. Ik stond echt in de overlevingsstand. Het gevolg was dat ik me leeg en down voelde. Ik kwam mijn bed uit omdat ik “moest”. Ik “moest” weer gaan werken. Dat ervaar ik zelf als een donkere periode in mijn leven. Ik gaf geld uit aan dingen die me konden helpen: massages, gezonde maaltijden om af te halen, een schoonmaakster, maar het voelde voor mij als brandjes blussen. Ik probeerde mezelf eigenlijk continu te “fixen” door externe dingen te regelen. Dan was ik weer even opgelapt. In de basis had ik op dat moment gewoon niks om echt naar uit te kijken. Daar kan ook geen geld tegenop. Ik wist niet meer wat ik leuk vond. Ik genoot nergens echt meer van. Had ik echt niks om naar uit te kijken? Als ik er nu op terug kijk, keek ik er wel naar uit om met Erwin te zijn, maar had ik niet echt een hobby of iets wat ik echt leuk en de moeite waard vond. Ik was ook behoorlijk moe die periode.  

En nu dan? Nu besef ik me dat mijn bedrijf ook werk is. Dat dat ook niet altijd leuk is of dat ik er niet altijd zin in heb. Dat ik simpelweg niet altijd zin heb om mijn bed uit te komen, en dat dat normaal is. Ik besef me dus ook dat niet alles om werk hoeft te draaien. Hard werken blijft wel een thema, maar ik ben wél gelukkig. Ik geniet ontzettend van lekker knuffelen met mijn kat. Van goede gesprekken voeren met Erwin op de bank. Van het kijken van series. Van een rondje wandelen met Toes. Van een lekker sapje en een dikke, vette tosti voor de lunch. Van een goed gesprek met een vriendin en een kop thee. Van een avondje bankhangen met familie. Van een boek!  

En soms ben ik geïrriteerd, omdat ik te weinig tijd voor mezelf heb genomen (dat gebeurt ook nog wel regelmatig). En dat is oké.  

Misschien herken je iets in dit verhaal. Ik hoop dat je kunt genieten van de mooie momenten! Die zijn namelijk onbetaalbaar.  

Probeer eens bij jezelf te voelen: wat maakt jou gelukkig en welke prijs betaal je daarvoor?  

 

 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin